понеділок, 16 листопада 2015 р.

Паї втричі здорожчають

Плату за оренду земельних паїв запропоновано встановити у розмірі не менш ніж 10% вартості чорноземів. Сьогодні мінімальна ставка — 3%.

У парламенті зареєстровано проект закону «Про захист прав власників земельних паїв» (№3345). Зокрема, передбачено встановити, що розмір орендної плати за землю визначається за згодою сторін у договорі оренди, але він не може становити менш як 10% визначеної вiдповiдно до законодавства вартостi земельної дiлянки, земельної частки (паю).
Як мовиться у пояснювальній записці до проекту, сьогодні в Україні діє указ Президента «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» від 2.02.2002. Він установлює плату за оренду паїв на рівні не менш 3% вартості ділянки.
Однак, на думку авторів ініціативи, встановлення такого обмеження саме указом Президента, а не законом, призводить до того, що інколи суди визнають можливим заниження орендної плати. Хоча Вищий господарський суд у постанові від 10.10.2012 у справі №5023/10690/11 роз’яснює: норма щодо запровадження плати за оренду земельних ділянок у розмірі, не меншому за 3%, є обов’язковою для виконання на території України.
Також, за словами розробників проекту, людей сьогодні непокоїть питання низьких розмірів оплати за оренду їхнього паю з боку орендарів-підприємців та фірм.

http://zib.com.ua

1 коментар:

  1. орендна плата за земельні паї повинна бути не менше 10% від грошової оцінки вартості землі. орендарі вишнажують наші землі за копійки.

    ВідповістиВидалити