середу, 12 липня 2017 р.

ЗМІНЕНО ПРАВИЛА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ІНОЗЕМЦІВ

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій (щодо скасування реєстрації іноземних інвестицій та внесення змін в правила працевлаштування та тимчасового проживання іноземців)", який скасовує реєстрацію іноземних інвестицій, спрощує процедуру видачі дозволів на застосування праці іноземців та посвідок на тимчасове проживання в Україні, до цього подібна категорія питань була врегульована лише на рівні підзаконних актів, що у свою чергу суттєво зменшувало стабільність та передбачуваність ведення бізнесу.

Безпосередньо законом виключається з цілої низки законів вимоги про реєстрацію іноземних інвестицій. 
Що ж стосується питання працевлаштування та тимчасового проживання іноземців, Законом розширено понятійний апарат та більш того встановлено особливі категорії іноземців, які претендують на працевлаштування. Зокрема, це іноземні високооплачувані професіонали; засновники та/або учасники, та/або бенефіціари (контролери) юридичної особи, створеної в Україні; випускники університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів, відповідно до переліку, визначеного Кабінетом Міністрів України; іноземні працівники творчих професій; іноземні ІТ-професіонали тощо.

Так, наприклад, закон передбачає, що праця іноземних високооплачуваних професіоналів може застосовуватися без дозволу на застосовування праці на посадах за сумісництвом, якщо строк дії трудового договору на посадах за сумісництвом не перевищує строк дії дозволу на застосування праці за основним місцем роботи.
Крім того, Закон України "Про зайнятість населення" доповнено новою статтею, яка врегульовує підстави отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Так, передбачається, що роботодавець може отримати дозвіл на застосування праці іноземця або особи без громадянства для таких категорій іноземців, якщо інше не визначено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України: 1) іноземні наймані працівники; 2) іноземні відряджені працівники; 3) внутрішньокорпоративні цесіонарії; 4) іноземці чи особи без громадянства, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.
Роботодавець може отримати дозвіл на застосування праці іноземного найманого працівника за умови сплати йому заробітної плати розміром не менш ніж:
1) п'ять мінімальних заробітних плат - іноземним найманим працівникам громадських об'єднань, благодійних організацій та навчальних закладів, визначених у ст. 34, 36, 37, 39, 41, 43, 48 Закону України "Про освіту";
2) десять мінімальних заробітних плат - для всіх інших категорій найманих працівників.
В той же час вимоги стосовно мінімальної заробітної плати не застосовуються до особливих категорій іноземних найманих працівників.
Крім того, законом встановлюється перелік документів, які необхідні для отримання роботодавцем дозволу на застосування праці іноземця.
Окремої уваги заслуговують зміни до Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства". Зокрема, встановлюється, що іноземці та особи без громадянства, які є засновниками та/або учасниками, та/або бенефіціарними власниками (контролерами) юридичної особи, зареєстрованої в Україні, та прибули в Україну з метою контролю за діяльністю таких юридичних осіб і отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період дії посвідки. Підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання відповідно до вимог закону є те, що іноземець є засновником, учасником або бенефіціаром, при цьому розмір частки власності іноземця у статутному капіталі української юридичної особи повинен становити не менш ніж 100 000 євро. Також чітко визначено і перелік відповідних документів.
Та, незважаючи на свою назву, один лише цей закон навряд чи вплине на покращення інвестиційного клімату, але все ж можливо, що запропоновані механізми дозволять належним чином врегулювати питання найманої праці іноземців та власників юридичних осіб. 
http://ukrainepravo.com

1 коментар:

  1. Калі ў вас былі фінансавыя праблемы, тады вам пара ўсміхнуцца. Вам трэба звязацца толькі з містэрам Бенджамінам з сумай, якую вы хочаце пазычыць, і тэрмінам аплаты, які вам падыходзіць, і вы атрымаеце свой крэдыт на працягу трох рабочых дзён. Я толькі шосты раз скарыстаўся пазыкай у 700 тысяч долараў тэрмінам на 180 месяцаў з магчымасцю выплаты да заканчэння тэрміну прыдатнасці. Г-н Бенджамін дапамагае мне ў крэдыце. Звяжыцеся з ім, і вы ўбачыце, што ён вельмі сумленны чалавек з добрым сэрцам. Яго электронная пошта Lfdsloans@outlook.com, а яго нумар тэлефона WhatApp: + 1-989-394- 3740

    ВідповістиВидалити